Producent
- ABRAMS (2)
- ABSOLUTE PRESS (1)
- AFERA (1)
- ALETHEIA (1)
- ALMA-PRESS (1)
- APERTURE (1)
- AUSTERIA (3)
- BONOBO (1)
- BOSZ (5)
- BUCHMANN (15)
- CENTRUM EDUKACYJNE PROMISE (1)
- CYRANKA (1)
- DEBIT (1)
- DRUGA NOGA (1)
- DWIE SIOSTRY (6)
- edukacja dzieci (1)
- ESCAPE MAGAZINE (1)
- FINEBOOKS (5)
- GESTALTEN (1)
- HARDIE GRANT (3)
- HISTORY (1)
- JEDNOŚĆ (2)
- KAKTUS (2)
- KIRIN (1)
- KOBIECE (1)
- KROPKA (1)
- KYLE BOOKS (1)
- LIBER (3)
- LITERÓWKA (1)
- LITTLE GESTALTE (1)
- MARGINESY (5)
- NASZA KSIĘGARNIA (1)
- NATIONAL PORTRT (1)
- NISZA (1)
- OCTOPUS (1)
- OH! (1)
- OLIMP MEDIA (1)
- PASCAL (4)
- PENGUIN BOOKS (5)
- PHAIDON (3)
- PRESTEL (1)
- PRÓSZYŃSKI I S- (1)
- PWN (2)
- REA-SJ (1)
- REBIS (1)
- RELACJA (1)
- RIZZOLI (1)
- SEPTEM (1)
- SŁOWO/OBRAZ TER (1)
- TEN SPEED PRESS (1)
- VOLUMEN (1)
- WAM (1)
- WIELKA LITERA (2)
- WYDAWNICTWO POZNAŃSKIE (1)
- WYSOKI ZAMEK (1)
- WYTWÓRNIA (3)
- ZNAK (20)
- ZWIERCIADŁO (1)
Cena
-
od
do
HISTORIA MAKARONU W DZIESIĘCIU DANIACH
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?
Dostępność: dostępne
HISTORIA OD KUCHNI
Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu?
Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, "przywraca do życia" dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce.
Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki - to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe!
Dostępność: dostępne
ITALIA DLA ZIELONYCH
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić.
Dostępność: dostępne
ITALIA DO ZJEDZENIA
„Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku. "Italia do zjedzenia" jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
Dostępność: dostępne
ITALIA NA TALERZU
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej.
Dostępność: dostępne
ITALIA NA TALERZU
JEDYNA książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz.
WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej.
Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej.
Dostępność: dostępne
JADŁONOMIA PO POLSKU
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników.
Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków.
Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi.
Dostępność: dostępne
JAPOŃSKI ROK OD KUCHNI
Każdej porze roku towarzyszą przepisy na japońskie dania, które są łatwe do realizacji w domu z wykorzystaniem sezonowych składników dostępnych w Polsce. Autorami przepisów są Japończycy prowadzący zajęcia kulinarne dla cudzoziemców w Europie i w Japonii, dzięki czemu są one dostosowane do realiów gotowania poza Japonią. Dzielą się również swoimi osobistymi historiami i przemyśleniami, dając tym samym wgląd w japońską psyche i codzienne życie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Publikacji towarzyszą artystyczne zdjęcia japońskich pór roku, zwyczajów i potraw.
Dostępność: dostępne
JEDZENIE INTUICYJNE
Dietetyczki z ogromnym doświadczeniem w leczeniu i profilaktyce zaburzeń odżywiania przedstawiają rewolucyjny program żywieniowy, który raz na zawsze pomoże ci wyrwać się z zaklętego kręgu diet i odzyskać radość z jedzenia.
Dostępność: dostępne
JEDZENIE PRZYPRAWIONE LASEM
56 przepisów na proste, ale pomysłowe dania przygotowane z polskich produktów i regionalnych składników: warzyw, owoców, miodu, jaj, mięs oraz ryb łowionych w mazurskich jeziorach
Dostępność: dostępne