Życie to kombinacja magii i makaronu Federico Fellini
Żadne danie w historii nie ma tak wielu wariantów, kolorów, kształtów, smaków i konsystencji jak zwykły makaron. Przygotuj samodzielnie aksamitne farfalle lub cieniutkie jak jedwab ravioli. Zaskocz znajomych, podając czarny jak węgiel makaron z atramentem kałamarnic lub orzechowe gnocchi z grzybowym ragoût.
Producent
- ABRAMS (2)
- ABSOLUTE PRESS (1)
- AFERA (1)
- ALETHEIA (1)
- ALMA-PRESS (1)
- APERTURE (1)
- AUSTERIA (3)
- BONOBO (1)
- BOSZ (5)
- BUCHMANN (15)
- CENTRUM EDUKACYJNE PROMISE (1)
- CYRANKA (1)
- DEBIT (1)
- DRUGA NOGA (1)
- DWIE SIOSTRY (6)
- edukacja dzieci (1)
- ESCAPE MAGAZINE (1)
- FINEBOOKS (5)
- GESTALTEN (1)
- HARDIE GRANT (3)
- HISTORY (1)
- JEDNOŚĆ (2)
- KAKTUS (2)
- KIRIN (1)
- KOBIECE (1)
- KROPKA (1)
- KYLE BOOKS (1)
- LIBER (3)
- LITERÓWKA (1)
- LITTLE GESTALTE (1)
- MARGINESY (5)
- NASZA KSIĘGARNIA (1)
- NATIONAL PORTRT (1)
- NISZA (1)
- OCTOPUS (1)
- OH! (1)
- OLIMP MEDIA (1)
- PASCAL (4)
- PENGUIN BOOKS (5)
- PHAIDON (3)
- PRESTEL (1)
- PRÓSZYŃSKI I S- (1)
- PWN (2)
- REA-SJ (1)
- REBIS (1)
- RELACJA (1)
- RIZZOLI (1)
- SEPTEM (1)
- SŁOWO/OBRAZ TER (1)
- TEN SPEED PRESS (1)
- VOLUMEN (1)
- WAM (1)
- WIELKA LITERA (2)
- WYDAWNICTWO POZNAŃSKIE (1)
- WYSOKI ZAMEK (1)
- WYTWÓRNIA (3)
- ZNAK (19)
- ZWIERCIADŁO (1)
Cena
-
od
do
CYKLOPEDIA. Wszystko, co musisz wiedzieć o jeździe rowerem
CYKLOPEDIA – wyczerpujący ilustrowany przewodnik po rowerowym świecie
Uwielbiasz czuć wiatr we włosach, drażnią cię miejskie korki, fatalnie czujesz się w zapchanym tramwaju i nie chcesz przyczyniać się do produkcji spalin?
Dostępność: dostępne
DROGA PRZEZ MĄKĘ
Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni.
Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a?
Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.
Dostępność: dostępne
FRANCJA NA TALERZU
VADEMECUM
kuchni francuskiej.
Znajdziesz tu
WSZYSTKO,
co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji.
Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana?
Kto mieszka w serze casgiu merzu?
Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji?
Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu?
Jakie cukierki kupił w Galii Asterix?
Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze?
350 zagadnień do rozgryzienia,
1250 specjałów do spróbowania,
375 przepisów do przetestowania,
260 osobistości ze świata francuskich kulinariów,
setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot
Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek
Chcesz gotować jak rodowity Francuz?
Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji!
Bon apptit!
Dostępność: dostępne
HISTORIA MAKARONU W DZIESIĘCIU DANIACH
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?
Dostępność: dostępne
ITALIA NA TALERZU
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej.
Dostępność: dostępne
ITALIA NA TALERZU
JEDYNA książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz.
WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej.
Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej.
Dostępność: dostępne
KUCHNIA LWOWSKA
Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.
„Lwów to skarbnica historii, a więc również skarbnica smaków.
O tym właśnie jest ta doskonała książka!”
Robert Makłowicz
Dostępność: dostępne
LEŚNE GOTOWANIE CHWASTY OD KUCHNI
Dzikie zioła, chwasty, leśne pokarmy uzależniają!
Na pikniku siedzi się na ziemi, je rękami, brudzi usta zwęglonym ziemniakiem. Pobudza się wszystkie zmysły. Żywy ogień to magia, trudno oderwać od niego wzrok, a przygotowane w ten sposób potrawy są niepowtarzalne.
Dostępność: dostępne
MIEJSKIE OGRODNICTWO, CZYLI JAK UPRAWIAĆ JEDZENIE
Mieszkasz w mieście, ale marzysz o samodzielnie wyhodowanym pomidorze czy szpinaku? Nic prostszego!
Witaj w świecie miejskiego ogrodnictwa! Mnóstwo tutaj doniczek, nasion, pomidorów, truskawek i zarośniętych balkonów. Jest też trochę ziemi pod paznokciami i zalanych parapetów, ale wierzymy, że i tak ci się spodoba.
Napisałyśmy tę książkę, żeby zaprosić cię do zielonego świata w mieście. Do magicznej krainy ze szczęśliwymi ludźmi, która naprawdę istnieje. Nie wierzysz? Stwórz nawet najmniejszy ogródek na parapecie i obserwuj, jak rosną rośliny, a przekonasz się, ile radości daje uprawianie i zjadanie (!) własnych warzyw.
Dostępność: dostępne
MISTRZOWIE MAKARONU. SZTUKA WSŁASNORĘCZNEGO WYRABIANIA MAKARONU, GNOCCHI I RISOTTO
Dostępność: dostępne