

Producent
-
A5 (1)
-
ABRAMS (2)
-
ABSOLUTE PRESS (1)
-
AFERA (1)
-
ALETHEIA (1)
-
ALMA-PRESS (1)
-
AUSTERIA (1)
-
BOSZ (3)
-
BUCHMANN (15)
-
CYRANKA (1)
-
DRUGA NOGA (1)
-
DWIE SIOSTRY (3)
-
FINEBOOKS (6)
-
GESTALTEN (1)
-
HARDIE GRANT (3)
-
HELION (1)
-
JEDNOŚĆ (2)
-
KIRIN (1)
-
KROPKA (1)
-
KSIĘŻY MŁYN (1)
-
KYLE BOOKS (1)
-
LITERÓWKA (1)
-
LITTLE GESTALTE (1)
-
MARGINESY (7)
-
NASZA KSIĘGARNIA (1)
-
NATIONAL PORTRT (1)
-
NISZA (1)
-
OCTOPUS (1)
-
OH! (1)
-
OLIMP MEDIA (1)
-
PASCAL (6)
-
PENGUIN BOOKS (5)
-
PHAIDON (3)
-
PRESTEL (1)
-
PROMISE (1)
-
PRÓSZYŃSKI I S- (1)
-
PWN (4)
-
REA-SJ (1)
-
REBIS (1)
-
RELACJA (1)
-
RIZZOLI (1)
-
RM (1)
-
SEPTEM (1)
-
TEN SPEED PRESS (1)
-
VOLUMEN (1)
-
WAM (1)
-
WIELKA LITERA (2)
-
Wydawnictwo Naukowe PWN (1)
-
WYDAWNICTWO POZNAŃSKIE (1)
-
WYSOKI ZAMEK (1)
-
ZNAK (22)
-
ZWIERCIADŁO (1)
Cena
-
od
do
366 OBIADÓW PRAKTYCZNA KSIĄŻKA KUCHARSKA

Dostępność: dostępne
50 PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE ZMIENIŁY BIEG HISTORII

Żywność pełni wyjątkowo ważną rolę w naszym życiu. Jedzenie jest dla wszystkich z nas koniecznością, dla wielu przyjemnością, a dla nielicznych, obsesją. W swojej historii ludzkość stworzyła mnóstwo potraw, które zdobią nasze stoły, ale jeśli prawdą jest, że jesteśmy tym, co jemy, to równie prawdziwe wydaje się twierdzenie, iż to, co jemy, czyni nas tym, kim jesteśmy.
50 produktów spożywczych, które zmieniły bieg historii to fascynujący i pięknie ilustrowany przewodnik po produktach spożywczych, które miały znaczący wpływ na rozwój współczesnej cywilizacji. Zaczynając od naszych przodków prowadzących łowiecko-zbieracki tryb życia, ta gastronomiczna odyseja zaprowadzi nas w końcu do modyfikowanej genetycznie żywności. Przekonajcie się jak cukier napędzał handel niewolnikami, dlaczego owsiane ciasteczka były tak ważne w czasie pierwszej wojny światowej i jak prosta zupa może stać się inspiracja dla artysty.
Dostępność: dostępne
A GOOD DAY TO BAKE

A Good Day to Bake is full of 70 sweet and savory baking recipes for any day of the week, led by flavor.
Dostępność: dostępne
A JAK NIE MIĘSO TO CO?

Smak mięsnych dań bez użycia mięsa? To możliwe! Chcesz jeść mniej mięsa, ale nie chcesz rezygnować z ulubionych dań? Wątpisz, czy kuchnia roślinna może być urozmaicona, a potrawy sycące? Nie umiesz zrobić nic smacznego z tofu czy ciecierzycy? Nie wiesz, na co zwrócić uwagę przy komponowaniu posiłków? To książka dla ciebie!
Dostępność: dostępne
A SENSE OF PLACE A JOURNEY AROUND SCOTLAND-S WHISKY

Travelling around his native Scotland and visiting distilleries from Islay and Harris to Orkney and Speyside, Dave explores the whiskies made there and the elements in their distilling, and locality, which make them what they are. Along the way he tells the story of whisky's history and considers what whisky is now, and where it is going. With stunning specially commissioned photography by Christina Kernohan, A Sense of Place will enhance and deepen every whisky drinker's understanding of just what is in their glass.
Dostępność: dostępne
A WORKI IN PROGRESS: A JOURNAL

The world-famous chef René Redzepi's intimate first-hand account of a year in the life of his renowned restaurant, Noma
Dostępność: dostępne
AEGEAN

'A delicious evocation of place and memory from one of my favourite cooks.' Allan Jenkins, Editor of Observer Food Monthly'This book is so much more than a cookbook, it's a love song to a very special place and we are lucky to have the brilliant Marianna as our guide.' Itamar Srulovich, co-founder of Honey & Co. 'I want to make everything in this beautiful book. An absolute treasure.' Rosie Birkett, author of The Joyful Home CookWith photography from Elena Heatherwick, the Fortnum & Mason Food and Drink Photographer of the Year 2020Marianna Leivaditaki is a natural storyteller.
Dostępność: dostępne
ATENY DO ZJEDZENIA

Ateny nie są łatwym kąskiem. Wysyłają chaotyczne wibracje, ale żyją pełnią życia. Potrafią zmęczyć ale i oczarować. „Ateny do zjedzenia” – kolejna książka autorstwa Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy.
To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach oraz o kościołach i świątyniach, a także - a może przede wszystkim – o wspaniałej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce.
Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w „Kukbuku”, „Podróżach”, „Twoim Stylu” i „Magazynie Wino”. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku. Z kolei Portugalia do zjedzenia zajęła 3. miejsce w kategorii kuchnia śródziemnomorska w prestiżowym konkursie Gourmand Cookbook Awards 2020.
Dostępność: dostępne
BAO

The first cookbook from London’s cult favorite restaurant BAO offers a taste of Taiwanese food culture with 100 signature recipes for steamed buns, noodles, xiao chi, fried chicken, and more. Since its humble beginnings as a London food stall, BAO has amassed a cult following of hungry fans with its Taiwanese-inspired cuisine and sleek design sensibility. BAO’s first book reveals the top-secret recipes behind 100 of its most beloved dishes – from the traditional steamed buns of its name to Taiwanese fried chicken, soul-warming beef noodles, snack-size xiao chi, and more.
Dostępność: dostępne
BEZ RESZTEK. KUCHNIA ZERO WASTE CZYLI NIE WYRZUCAJ PIENIĘDZY I JEDZENIA

To napisany z pasją poradnik pokazujący, jak zmienić nawyki, aby nie marnować jedzenia. Proste porady, fascynująca opowieść, duża dawka refleksji. Gorąco polecam!
Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
Do tej pory rzadko gotowałam, bojąc się, że zmarnuję za dużo wartościowego surowca. Teraz już nie muszę czekać, aż Jagna zaprosi mnie do siebie na obiad, tylko mogę sama zacząć działać!
Areta Szpura
Czy wiesz, że wyrzucamy 30% naszych zakupów spożywczych?
Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste!
Dostępność: dostępne
BUŁA I PRZYJACIELE. DUPKI,PIĘTKI I SŁODKIE OKRUSZKI. PROSTE PRZEPISY BEZ WYRABIANIA.

Proste przepisy bez wyrabiania.
Dostępność: dostępne
CECIL BEATON'S COCKTAIL BOOK

This miniature cocktail book presents a selection of dazzling and delectable infusions, inspired by the 'Bright Young Things' with whom Beaton mixed, illustrated with Beaton's own unique, often humorous sketches and drawings. Featuring highballs, coolers, slings and fizzes fit to please any Lord, Lady or Viscountess, this book and its recipes bring to life a deliriously eccentric, glamorous and creative era.
Dostępność: dostępne