

Producent
-
ABRAMS (1)
-
AUSTERIA (2)
-
BONOBO (1)
-
BOSZ (8)
-
BUCHMANN (9)
-
DWIE SIOSTRY (6)
-
edukacja dzieci (1)
-
FINEBOOKS (5)
-
HANAMI (1)
-
HARDIE GRANT (3)
-
HISTORIA/NATURA (1)
-
inny (1)
-
JEDNOŚĆ (1)
-
KOBIECE (1)
-
LIBER (1)
-
LITERÓWKA (1)
-
MARGINESY (4)
-
NATIONAL PORTRT (1)
-
OCTOPUS (1)
-
OH! (1)
-
OLIMP MEDIA (1)
-
OTWARTE (1)
-
PASCAL (2)
-
PENGUIN BOOKS (1)
-
PHAIDON (3)
-
PIW (1)
-
PRESTEL (1)
-
PWN (1)
-
REA-SJ (1)
-
REBEL (1)
-
REBIS (2)
-
SELF PUBLISHING (1)
-
SEPTEM (1)
-
SŁOWO/OBRAZ TER (1)
-
WAM (2)
-
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego (1)
-
WYTWÓRNIA (1)
-
ZNAK (16)
Cena
-
od
do
A GOOD DAY TO BAKE

A Good Day to Bake is full of 70 sweet and savory baking recipes for any day of the week, led by flavor.
Dostępność: dostępne
A SENSE OF PLACE A JOURNEY AROUND SCOTLAND-S WHISKY

Travelling around his native Scotland and visiting distilleries from Islay and Harris to Orkney and Speyside, Dave explores the whiskies made there and the elements in their distilling, and locality, which make them what they are. Along the way he tells the story of whisky's history and considers what whisky is now, and where it is going. With stunning specially commissioned photography by Christina Kernohan, A Sense of Place will enhance and deepen every whisky drinker's understanding of just what is in their glass.
Dostępność: dostępne
A WORKI IN PROGRESS: A JOURNAL

The world-famous chef René Redzepi's intimate first-hand account of a year in the life of his renowned restaurant, Noma
Dostępność: dostępne
ALE FERMENT!

PROMOCJA! Cena det. 129,99 zł - obite rogi okładki u dołu książki
Veronika Szwejk i Mikołaj Bator, współzałożyciele największej ekologicznej manufaktury kiszonek w Polsce, dzięki którym kimchi, kombucha i zakwas z buraków weszły na stałe do diety Polaków i stały się elementem stylu życia. Stworzyli książkę, która pozwoli ci poznać wszystkie tajniki zdrowej fermentacji.
Dostępność: dostępne
ANATOMIA CZŁOWIEKA ATLAS DO KOLOROWANIA

WSPANIAŁA POMOC NAUKOWA DLA STUDENTÓW MEDYCYNY I KIERUNKÓW POKREWNYCH, UCZNIÓW SZKÓŁ ŚREDNICH PRAGNĄCYCH KSZTAŁCIĆ SIĘ W TYCH DZIEDZINACH ORAZ WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH ANATOMIĄ.
Dostępność: dostępne
BAO

The first cookbook from London’s cult favorite restaurant BAO offers a taste of Taiwanese food culture with 100 signature recipes for steamed buns, noodles, xiao chi, fried chicken, and more. Since its humble beginnings as a London food stall, BAO has amassed a cult following of hungry fans with its Taiwanese-inspired cuisine and sleek design sensibility. BAO’s first book reveals the top-secret recipes behind 100 of its most beloved dishes – from the traditional steamed buns of its name to Taiwanese fried chicken, soul-warming beef noodles, snack-size xiao chi, and more.
Dostępność: dostępne
BESTIARIUSZEK ZESZYT DO KOLOROWANIA

„Bestiariuszek – zeszyt do kolorowania” to znakomita propozycja dla tych najmłodszych, których pasjonują historie o mitycznych krasnoludach i słowiańskich stworkach. W kolorowance znajdziemy ilustracje 15 słowiańskich stworzonek.
Dostępność: dostępne
BEZ RESZTEK. KUCHNIA ZERO WASTE CZYLI NIE WYRZUCAJ PIENIĘDZY I JEDZENIA

To napisany z pasją poradnik pokazujący, jak zmienić nawyki, aby nie marnować jedzenia. Proste porady, fascynująca opowieść, duża dawka refleksji. Gorąco polecam!
Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
Do tej pory rzadko gotowałam, bojąc się, że zmarnuję za dużo wartościowego surowca. Teraz już nie muszę czekać, aż Jagna zaprosi mnie do siebie na obiad, tylko mogę sama zacząć działać!
Areta Szpura
Czy wiesz, że wyrzucamy 30% naszych zakupów spożywczych?
Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste!
Dostępność: dostępne
BOLESŁAW LEŚMIAN KSIĄŻKA DO PISANIA

Poezja Leśmiana, mająca swoje korzenie w filozoficznych koncepcjach Henri Bergsona, była czymś tak nieprzystawalnym do dość skostniałej twórczości międzywojennych awangardystów, że współcześni zlekceważyli ją, w najlepszym wypadku obwołując pośmiertnym tchnieniem Młodej Polski. Czas jednak przyznał rację wizjonerom takim jak Artur Sandauer, którzy obwołali twórcę Łąki najwybitniejszym polskim poetą od czasu Norwida. Podczas spotkania z Leśmianem, czytelnicy i współautorzy niniejszej Książki do pisania, odnajdą fragmenty wypowiedzi o poecie, pióra wybitnych ludzi kultury, jak Jan Brzechwa, Magda Umer, Julian Tuwim czy Adam Zagajewski, fragmenty jego listów, bajek, oraz wybrane wiersze, które wciąż zachwycają bogactwem języka i poczuciem bergsonowskiej lan vital. Książkę w znakomitym, osobistym wyborze cytatów dokonanym przez Jarosława Mikołajewskiego, dopełnia materiał ilustracyjny zawierający wiele rzadkich fotografii poety i jego bliskich.
Dostępność: dostępne
CECIL BEATON'S COCKTAIL BOOK

This miniature cocktail book presents a selection of dazzling and delectable infusions, inspired by the 'Bright Young Things' with whom Beaton mixed, illustrated with Beaton's own unique, often humorous sketches and drawings. Featuring highballs, coolers, slings and fizzes fit to please any Lord, Lady or Viscountess, this book and its recipes bring to life a deliriously eccentric, glamorous and creative era.
Dostępność: dostępne
CHRZĄSZCZE, ROBACZKI, MOTYLE: SZYDEŁKOWA OPOWIEŚĆ O MAŁYCH STWORZENIACH I WIELKICH MARZENIACH

Chwyćcie swój sprzęt badawczy (lupę, kubek z herbatą, szydełko, nożyczki i włóczkę) i podążajcie za nami do świata pełnego magii i nauki, mikrokosmosu maleńkich stworzeń i wielkich marzeń!
W tej książce znajdziesz nie tylko uroczy wybór szydełkowych wzorów, dzięki którym stworzysz skrobiące żuczki, piękne robaczki i trzepoczące motyle szydełkowe amigurumi, ale także skłaniającą do refleksji opowieść, którą możesz przeczytać na głos, o dorastaniu, akceptacji zmian i sile marzeń.
Dostępność: dostępne
CIAO WŁOSKIE OPOWIEŚCI

Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią.
Dostępność: dostępne